AVG: Waarom zorgaanbieders geen verwerkersovereenkomst af hoeven te sluiten met VECOZO

fysio_3337.jpg

Niemand kan er omheen: De invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vanaf 25 mei. Deze nieuwe Europese privacywet vervangt de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dat betekent meer privacyrechten voor mensen en meer plichten voor organisaties bij de verwerking van persoonsgegevens.

Wij zijn blij met deze aandacht voor veilige gegevensuitwisseling. Al 16 jaar is VECOZO tenslotte hét landelijke knooppunt voor veilige digitale communicatie in de zorg. We merken dat veel zorgaanbieders aandacht hebben voor de invoering van de AVG. Een vraag die we geregeld krijgen, is of zorgaanbieders een verwerkersovereenkomst moeten afsluiten met VECOZO. Dat is niet het geval. Hieronder leggen we uit waarom dat zo is.

Waarom zorgaanbieders geen verwerkersovereenkomst af hoeven sluiten met VECOZO

De AVG onderscheidt de volgende rollen:

Rolverdeling AVG

Onze opdrachtgevers, zoals zorgverzekeraars en gemeenten, hebben wettelijke taken. Denk hierbij aan verwerken van declaraties en beschikbaar stellen van verzekerdengegevens. VECOZO verzorgt voor hen de diensten om deze taken uit te kunnen voeren. Onze opdrachtgevers bepalen het doel en de middelen voor de verwerking van persoonsgegevens. (Tussenpartijen van) zorgaanbieders zijn afnemers van VECOZO diensten.

VECOZO is dus verwerker van gegevens voor haar opdrachtgevers, niet voor zorgaanbieders. Wij sloten om deze reden verwerkersovereenkomsten af met onze opdrachtgevers. Met zorgaanbieders sluiten we een aansluitovereenkomst af.

 

Nieuwe aansluitovereenkomst voor zorgaanbieders

VECOZO is de laatste jaren gegroeid en er zijn veel nieuwe diensten bij gekomen. Daarnaast verandert wet- en regelgeving. Dat vraagt om een nieuwe aansluitovereenkomst. VECOZO nodigt naar verwachting vanaf medio september 2018 gefaseerd zorgaanbieders uit voor vernieuwing van hun aansluitovereenkomst. Ook vragen we de tekenbevoegden van de bij ons aangesloten zorgaanbieders om zich (opnieuw) te identificeren. De huidige overeenkomst van zorgaanbieders voldoet tot een nieuwe aansluitovereenkomst is ondertekend.

Lees meer over de Nieuwe aansluitovereenkomst.

Deze informatie wordt regelmatig aangevuld. Staat uw vraag er (nog) niet bij? Neem dan contact op met onze afdeling Support via het contactformulier.

Terug naar overzicht