Welke internetbrowsers en besturingssystemen worden door VECOZO actief ondersteund?

Antwoord

Voor een optimale werking van de diensten en certificaten ondersteunt VECOZO actief de volgende besturingssystemen en browsers.

Besturingssystemen

• Windows 11
  • Windows 10
  • Windows 8.1 (ondersteuning vervalt per 10-01-2023)

Installeren en vernieuwen certificaten en het gebruik van de VECOZO-diensten
Voor het installeren en vernieuwen van certificaten kunt u de meest recente versie van de volgende internetbrowsers gebruiken. Ook kunt u deze internetbrowsers gebruiken voor het gebruik van de VECOZO-diensten:

• Google Chrome
  • Microsoft Edge
  • Mozilla Firefox

Let op: het installeren en vernieuwen van certificaten en het gebruik van de VECOZO-diensten op ChromeOS op een Chromebook wordt niet ondersteund.

Wat houdt actief en niet actief ondersteunen in?

​VECOZO volgt de ontwikkelingen rondom de bepaalde browser- en besturingssystemen proactief, inventariseert benodigde aanpassingen voor de diensten en neemt deze mee in de doorontwikkeling ervan. De afdeling Support is met bijzonderheden van de systemen bekend en kan daardoor optimale ondersteuning aanbieden aan klanten.

Issues met VECOZO-diensten of certificaten die te herleiden zijn naar een besturingssysteem of de browser die niet actief wordt ondersteund, worden niet door VECOZO opgepakt. De afdeling Support biedt ondersteuning aan klanten voor zover dat mogelijk is.

Waarom ondersteunt VECOZO bepaalde besturingssystemen en internetbrowsers niet?

Er is gekozen voor het ondersteunen van besturingssystemen en browsers met een Nederlands marktaandeel van 10% of meer op basis van Desktopgebruik, tenzij de statistieken van de VECOZO-website hier sterk van afwijken. Deze ontwikkelingen worden elk kwartaal getoetst om eventuele wijzigingen op basis van deze ontwikkelingen aan te kunnen passen.

Het actief ondersteunen van MAC OS, en daarbij de browser Safari, wordt op dit moment nog niet opgenomen in het beleid, aangezien de VECOZO website statistieken sterk afwijkt van de landelijk statistieken; 7% marktaandeel bij VECOZO website bezoekers ten opzichte van 19% marktaandeel op landelijk niveau.

Het gebruik van VECOZO op een tablet

Op een tablet is er geen technische mogelijkheid tot het installeren van een certificaat, waardoor het voor VECOZO onmogelijk is dit te ondersteunen. Dit ligt buiten de macht van VECOZO. Uiteraard houden wij ook deze ontwikkelingen bij. Als het in de toekomst mogelijk is om een certificaat te installeren op een tablet, gaan wij bekijken of wij dit kunnen ondersteunen.

Wel is het mogelijk om in te loggen op een tablet door middel van eHerkenning, omdat er voor deze methode van inloggen geen certificaat hoeft te worden geïnstalleerd op uw tablet. Omdat wij de besturingssystemen van een tablet niet ondersteunen kan het zijn dat de diensten van VECOZO niet altijd optimaal zullen werken. Wij raden u dan ook aan om VECOZO te gebruiken op een door ons ondersteund besturingssysteem, in een door ons ondersteunde browser.